Krokiety jarskie z bakłażanem i porem - Przystawka idealna...
Nieskomplikowany przepis na przystawkę idealną. Dopełnieniem krokiecików jest wciąż uwielbiany w Polsce dip tzatziki.
Podawaj z mixem sałat i prażonymi pestkami. Smacznego!
Nie bierz na poważnie zaleceń dotyczących ilości gramów czy łyżeczek- Ja używam 1-1/2 pora i 1 bakłażana oraz tyle pozostałych składników, aby razem stworzyły odpowiednią konsystencje i równoważyły się.
Przepis zaczerpnięty z Sainsbury's. Zdjęcie również.

Krokiety warzywne z bakłażanem i porem
Składniki
2 łyżki oliwy lub oleju (do smażenia)
1 cebula, drobno posiekana
140 g pora, drobno posiekanego
200 g bakłażana, bardzo drobno posiekanego
100 g startej marchwi
1 -1/2 pęczek natki pietruszki ( w zależności od upodobań), drobno posiekaną
80 g sera Cheddar lub innego sera o wyrazistym smaku, startego
240 g bułki tartej
1 łyżka mąki
1 duże jajko ("0" lub "1"), roztrzepane );
Sposób wykonania
1. Na dużej patelni lub woku rozgrzej łyżkę oleju lub oliwy- dodaj drobno posiekaną cebulę oraz por. Smaż przez 5 minut - pilnuj, aby składniki się nie zwęgliły! Następnie dodaj startą marchew i drobno posiekany bakłażan- smaż kolejne 10 minut. Często mieszaj. Tak przygotowane warzywa przełóż do miski i dodaj drobno posiekaną natkę, starty ser oraz ok. 175 g bułki tartej. Połącz ze sobą wszystkie składniki, tak, aby tworzyły zwartą masę.
2. Przygotuj trzy talerze - jeden wypełnij łyżką mąki mąką, drugi roztrzepanym jajkiem, a trzeci pozostałą ilością bułki tartej. Z uzyskanej masy warzywnej uformuj ręcznie 12 małych "wałeczków". Każdy z nich obtocz w mące, później w jajku, a na końcu w bułce tartej.
3. Na patelni lub w woku rozgrzej pozostała ilość oliwy bądź oleju (ja zawsze używam więcej - sugerowana ilość nie wystarcza) i smaż przygotowane krokieciki przez ok. 5 minut, często je obracając, aż nabiorą ładnego złoto-brązowego koloru.
4. Podawaj z dipem tzatziki i sałatami. wyśmienite na ciepło i zimno
ENJOY!
Komentarze
Prześlij komentarz