Sos paprykowo - pomidorowy do makaronu, kasz i na kanapki - obłęd na talerzu *z drożdżami odżywczymi
Sos paprykowo - pomidorowy do makaronu, kasz, jako dip i smarowidło na kanapki - obłęd na talerzu *z drożdżami odżywczymi
Nie od dziś wiadomo, że gotowce zakupione w sklepie, nigdy nie dorównują temu, co wyczarujemy w domu, i ten sos jest tego znakomitym przypomnieniem.
Kremowy, przepyszny i bogaty w smaku. Można wyczarować go z warzyw, które już mamy zamiar wyrzucić. Bazą będzie tu papryka, cebula, czosnek i pomidory w puszce. Reszta to już tylko kwestia naszego gustu, smaku i dostępności warzyw lub ziół.
*Drożdże odżywcze dla wzbogacenia sosu w białko i w pozostałe dobrodziejstwa, jakie one nam dostarczają
Potrzebujemy
2 papryki
Pół cebuli (Ja użyłam czerwonej )
250g - 300 g pomidorów krojonych z puszki
3 ząbki czosnku
Pieprz
Sól
25 ml wody
Garść pistacji lub orzechów włoskich
Drożdże odżywcze - ilość dowolna (tu: dwie duże szczypty )
Oliwa lub olej do pieczenia warzyw
Inne przyprawy i zioła wedle uznania
Ser - parmezan lub inny twardy ser
*Ja dodałam jeszcze kawałek cukinii, bo akurat była w lodówce oraz nasiona chia, bo lubię
Zaczynamy
0. Ugotuj makaron lub kaszę do sosu
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, pokrojone w grubsze ćwiartki warzywa ( papryke, cebule, czosnek i co tam tylko chcesz ) połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrop olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek. Blacha leci do piekarnika i zostaje tam przez dobre 20 - 25 minut lub do momentu, aż warzywa ładnie zbrązowieją - im bardziej tym lepiej, ale zachowajmy i naturalny kolor i nie spieczmy ich na węgiel
2. Przełóż warzywa do wysokiego naczynia lub kielicha blendera, dodaj pomidory z puszki, pistacje lub orzechy włoskie, ziola, przyprawy, drożdże, wodę i zblenduj wszystko na gładką masę o konsystencji sosu
3. Gotowy sos możesz przełożyć na patelnię, podgrzać i wymieszać z makaronem czy kaszą. Posyp serem i zajadaj :)
Bajecznie proste a efekt nieziemski :)
Komentarze
Prześlij komentarz