rozgrzewająca i treściwa zupa z fasolką cannellini oraz pieczonymi kawałkami dyni piżmowej (butternut squash)

Zupa (według mnie) musi być gęsta, treściwa, aromatyczna i rozgrzewająca...wyjątkiem jest chłodnik! 
To danie to moja próba przetestowania dyni piżmowej (butternut squash) oraz fasolki cannellini. 
Dynia piżmowa jest słodkawa, ale nie jest mdła, ma piękny pomarańczowy kolor i najprostszy sposób na poznanie jej smaku to pokrojona  w duże kawałki, oblepiona oliwą lub lejem, posypana solą i zapieczona w piekarniku dynia! Właśnie w takiej postaci ją zaserwowałam.
Zupa, to powtórka zupy z chorizo, którą już przedstawiłam na moim blogu  - zmieniłam po prostu niektóre składniki
Także, do kuchni!


Zupa z fasolką cannellini z pieczonymi kawałkami dyni piżmowej (butternut squash)

Ilość warzyw uzależniona od wielkości garnka- ale taki zupy robi się "na raz"
Por
Pietruszka czy pasternak
Cebula czerwona lub biała
2-3 ząbki czosnku
Marchew 
Fasolka cannellini
mała puszka pomidorów w puszcze, kartoniku
Opcjonalnie:
Zupę "wzbogaciłam" wszystkimi innymi produktami, które niewykorzystane do końca leżały w lodówce, czyli:
groszek zielony
jarmuż


  • W garnku rozgrzej trochę masła - dodaj pokrojony w paski por, posiekaną cebulkę, zamieszaj i duś przez ok 10 min. W razie potrzeby podlewaj małą ilością wody , aby por i cebula nie przyrumieniły się. Następnie dodaj rozgnieciony, lub drobno pokrojony czosnek. Duś jeszcze kilka minut.
  • Podlej 1 lub 1/1 i 5 litra bulionu warzywnego czy mięsnego, zamieszaj
  • Dodaj pokrojone w kostkę warzywa. Gotuj przez kilka minut, aby warzywa lekko zmiękły
  • Następnie wrzuć fasolkę oraz pomidory/czy też cząstki pomidorów. Nadal gotuj na małym ogniu. Przypraw do smaku. Dorzuć, jeśli chcesz własne dodatki - ja dodałam groszek zielony oraz jarmuż. Kiedy zdejmiesz już zupę z ognia, możesz dodać do niej troszkę śmietany do smaku, ale nie jest to konieczne.

Przystawka z dyni piżmowej

Tak jak chipsy z pasternaka czy pietruszki (również na moim blogu) - obieramy warzywo, kroimy na wybraną grubość, w misce mieszamy z łyżką leju lub oliwy, posypujemy lekko solą, wrzucamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika ok. 200 stopni na kilka minut! 

Zrobione!

 




Komentarze