wytrawne muffinki z pieczarkami
Nie przepadam za tymi klasycznymi, słodkimi muffinami, ale te, z nadzieniem grzybowym lub warzywnym są idealne na śniadanie, kolację, przekąskę czy szybki posiłek w pracy itp.
Przekrojone na pół z serkiem, rukolą czy innymi zielonymi listkami +ogórek lub pomidor i krążek czerwonej cebuli...to to co lubię!!!!
Ale do rzeczy:
Muffinki z pieczarkami
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 szklanka mleka
pół szklanki oliwy z oliwek/oleju
pół łyżeczki sody
DODATKI
200 g. pieczarek (ja dałam o wiele więcej)
ser
mała cebula biała lub czerwona
trochę startego żółtego sera o wyrazistym smaku (200 g. - ja dałam tyle sera ile uważałam za odpowiednią ilość)
Ja dodałam jeszcze orzechy drobno pokrojone (włoskie i laskowe)
PRZYPRAWY
sól
pieprz, sos sojowy
można również użyć przypraw ziołowych, które ie kłócą się ze smakiem pieczarek, sera i w moim wypadku orzechów, np. lubczyk, gałka muszkatołowa (wszytko w rozsądnych ilościach)
- Pieczarki oraz cebulę kroimy drobno i podsmażamy na rozgrzanym maśle- najlepiej wrzucić pieczarki na bardzo rozgrzana patelnię, wtedy są one ładnie zrumienione, pozbawione wody i świetnie smakują. Zostawić do ostygnięcia.
- Starkować ser.
- W jednej misce roztrzepać ze sobą jajko, olej oraz mleko
- w drugiej misce wymieszać ze sobą dokładnie mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, część startego żółtego sera (pozostały ser użyjemy do posypania muffinków zanim trafią do piekarnika), oraz podsmażone dodatki (pieczarki + cebula).
- Do miski z suchymi składnikami przelej składniki "mokre" i wymieszaj w miarę szybko ale niekoniecznie dokładnie!!!
- Powstałą masę przelewamy do foremek, posypujemy pozostałym starkowanym żółtym serem i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20-25 min.
Do tego białe, schłodzone wino i fajni ludzie.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz