Brownie z malinami - ciasto czekoladowe z malinami! Czekoladowa rozpusta!!!!!

Kto przejdzie obojętnie obok malin i czekolady?
 Gęste, lepkie, ciągnące się wręcz, ale zadziwiająco "zbite" dające się pokroić ciasto czekoladowe z malinami. Soki malin mieszają się z tą gęstą czekoladą i jest przepysznie...ale nie zjesz więcej niż jednego małego kawałka! Arcysłodkie! Poza tym te kolory!!
Upieczone ciasto należy pokroić dopiero po ostygnięciu i przechowywać w zamkniętym pojemniku lub pod przykryciem do 4 dni. Ja przykryłam swoje folią aluminiową i ciasto nie wysycha, nie traci smaku, nadal jest miękkie, rozpływające się i "mokre". 
Przepis i zdjęcie pochodzą z magazynu "Delicious" - Best ever chocolate raspberry brownies.



Czekoladowy brownie z malinami

200 g ciemnej czekolady, połamanej na kawałki
100 g mlecznej czekolady połamanej na kawałki
250g solonego masła/ słonego masła
400 g miękkiego light brązowego cukru
4 duże jajka (z symbolem "1" lub "0") 
140g zwykłej mąki
50 g kakao zwykłe 
200 g malin

Potrzebna jest do tego blaszka do pieczenia o wymiarach 20 X 30 cm, ja jednak użyłam blaszki 32 cm i wyszło dobrze. 

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
2. Połamane na kawałki obydwie czekolady, cukier brązowy + masło do garnka, mieszając drewniana łyżką podgrzewaj, aż wszytko ładnie się roztopi i połączy ze sobą.( Masło i czekoladę pokrój, połam na mniejsze części -szybciej i łatwiej roztopi się). Zdejm z ognia.
3. Do gotowej masy wbijaj po jednym jajku - wymieszaj dokładnie. Kontynuuj, każde jajko wbijaj oddzielnie, dokładnie mieszając. 
4.Następnie z sitkiem nad masą dodaj przesianej mąki do masy, wymieszaj, a później przesiane kakao- również wymieszaj wszytko dokładnie. 
5. Wsyp większą część malin (Pozostaw kilka do posypania wierzchu ciasta)
6. Przelej gotową masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, obsyp malinami i ...do piekarnika 

Piecz przez 30 minut,lub 5 minut dłużej, jeśli chcesz, aby było bardziej "zbite" .

Kroić po ostygnięciu ciasta - przechowywać do 4 dni- będzie nadal takie jak po upieczeniu!

 



Komentarze

  1. Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie, gratuluję! Sama bardzo lubię piec brownie. Zawsze korzystam z porad https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/
    Moje brownie ma zawsze idealna konsystencję i jest bardzo czekoladowe, serdecznie polecam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz