Kotlety z komosy ryżowej (quinoa)
Komosa ryżowa (quinoa), inaczej ryż peruwiański jest polecana, chwalona i .... zresztą, przeczytajcie sami :
"Białko komosy ryżowej, jako jedno z nielicznych białek roślinnych zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem" - twierdzą naukowcy z Zakładu Bromatologii Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/komosa-ryzowa-quinoa-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-komosy-ryzowej_34744.html
Uważana jest również za roślinę bezglutenową. Ponadto może być spożywana przez osoby chory na cukrzycę.
A zatem...do kuchni :)
Kotlety z komosy ryżowej (quinoa)
Kotlety są absolutną wariacją i luźną interpretacją kilku innych przepisów - wszystkie składniki dobrałam według własnego uznania, chociaż oryginalnie zakładałam zrobienie kotlecików z kilku podstawowych składników, tj. szklanka ugotowanej komosy, jednej marchewki, jajka, połówki cebuli (uprzednio podsmażonej), dwóch łyżek maki pełnoziarnistej, oraz przypraw, i tak przygotowane kotlety miały trafić do piekarnika na 20 -25 minut (temp. 190 stopni), jednak ostatecznie zdecydowałam się na poniższą wersję:
Ugotowana komosa - ilość dowolna
Kilka zmielonych orzechów włoskich
Marchewka
Cebula (uprzednio podsmażona)
Jajko
Nasiona Chia
Ziarna - dynia, słonecznik
Przyprawy
Trochę bułki tartej
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, uformować małe kotleciki i smażyć.
Podawać z dużą ilością świeżych warzyw.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz