Kotlety z komosy ryżowej (quinoa)

Komosa ryżowa (quinoa), inaczej ryż peruwiański jest polecana, chwalona i .... zresztą, przeczytajcie sami :

 "Białko komosy ryżowej, jako jedno z nielicznych białek roślinnych zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem" - twierdzą naukowcy z Zakładu Bromatologii Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/komosa-ryzowa-quinoa-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-komosy-ryzowej_34744.html

Uważana jest również za roślinę bezglutenową. Ponadto może być spożywana przez osoby chory na cukrzycę. 

A zatem...do kuchni :) 

Kotlety z komosy ryżowej (quinoa)

Kotlety są absolutną wariacją i luźną interpretacją kilku innych przepisów - wszystkie składniki dobrałam według własnego uznania, chociaż oryginalnie zakładałam zrobienie kotlecików z kilku podstawowych składników, tj. szklanka ugotowanej komosy, jednej marchewki, jajka, połówki cebuli (uprzednio podsmażonej), dwóch łyżek maki pełnoziarnistej, oraz przypraw, i tak przygotowane kotlety miały trafić do piekarnika na 20 -25 minut (temp. 190 stopni), jednak ostatecznie zdecydowałam się na poniższą wersję:



Ugotowana komosa - ilość dowolna
Kilka zmielonych orzechów włoskich
Marchewka 
Cebula (uprzednio podsmażona)
Jajko
Nasiona Chia
Ziarna - dynia, słonecznik
Przyprawy
Trochę bułki tartej

Wszystkie składniki połączyć ze sobą, uformować małe kotleciki i smażyć. 
Podawać z dużą ilością świeżych warzyw. 
Smacznego :)




Komentarze