Falafel - arabski przysmak

Falafel to wegańskie kulki z ciecierzycy lub bobu. Jest to bardzo popularna potrawa w krajach arabskich. 
Falafel smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Serwujemy w chlebku typu "pita", lub samodzielnie, jako szybką przekąska. Ja uwielbiam falafel z dużą ilością sałaty, czerwonej cebuli, pomidorów, czy konserwowych ogórków. 
Uwaga! Uzależniające... . 



  • Około 2 szklanek ziaren ciecierzycy ( nie używaj ciecierzycy z puszki - kulki rozpadną się podczas smażenia) 
  • 1 mała cebula, drobno pokrojona
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 3-5 ząbków czosnku (można użyć pieczonych ząbków)
  • 1 1/2 łyżeczki mąki
  • 1 3/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/4 łyzeczki pieprzu cayenne
  • szczypta kardamonu
  • olej rośliny do smażenia
  • opcjonalnie - sezam do obtoczenia kulek


I. Suche ziarna ciecierzycy zalej zimną wodą i pozostaw na noc do namoczenia.
II. Namoczone ziarna odcedź, opłucz  i zmiel wraz z uprzednio pokrojoną cebulą, czosnkiem, pietruszką i przyprawami.
III. Idealna masa powinna mieć konsystencje oscylującą pomiędzy kuskus, a pastą. Nie dąż do uzyskania idealnie gładkiej masy - to nie jest potrzebne.
IV. Gotową masę przełóż do miski, przykryj szczelnie folią i przełóż do lodówki na ok. 1 - 2 godziny.
V. W dużej patelni z grubym dnem, rozgrzej olej. Warstwa oleju powinna mieć ok 2-3 cm. Uformuj małe kulki wielkości piłek golfowych - spłaszcz je z obydwu stron i palcem zrób "dziurkę" .
VI. Falafle smaż  2-3 minuty z każdej strony, następnie odsącz z tłuszczu odkładając je na papierowy ręcznik.

Smacznego :)






Komentarze