Falafel - arabski przysmak
Falafel to wegańskie kulki z ciecierzycy lub bobu. Jest to bardzo popularna potrawa w krajach arabskich.
Falafel smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Serwujemy w chlebku typu "pita", lub samodzielnie, jako szybką przekąska. Ja uwielbiam falafel z dużą ilością sałaty, czerwonej cebuli, pomidorów, czy konserwowych ogórków.
Uwaga! Uzależniające... .
- Około 2 szklanek ziaren ciecierzycy ( nie używaj ciecierzycy z puszki - kulki rozpadną się podczas smażenia)
- 1 mała cebula, drobno pokrojona
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 3-5 ząbków czosnku (można użyć pieczonych ząbków)
- 1 1/2 łyżeczki mąki
- 1 3/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/4 łyzeczki pieprzu cayenne
- szczypta kardamonu
- olej rośliny do smażenia
- opcjonalnie - sezam do obtoczenia kulek
I. Suche ziarna ciecierzycy zalej zimną wodą i pozostaw na noc do namoczenia.
II. Namoczone ziarna odcedź, opłucz i zmiel wraz z uprzednio pokrojoną cebulą, czosnkiem, pietruszką i przyprawami.
III. Idealna masa powinna mieć konsystencje oscylującą pomiędzy kuskus, a pastą. Nie dąż do uzyskania idealnie gładkiej masy - to nie jest potrzebne.
IV. Gotową masę przełóż do miski, przykryj szczelnie folią i przełóż do lodówki na ok. 1 - 2 godziny.
V. W dużej patelni z grubym dnem, rozgrzej olej. Warstwa oleju powinna mieć ok 2-3 cm. Uformuj małe kulki wielkości piłek golfowych - spłaszcz je z obydwu stron i palcem zrób "dziurkę" .
VI. Falafle smaż 2-3 minuty z każdej strony, następnie odsącz z tłuszczu odkładając je na papierowy ręcznik.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz