Rozgrzewająca zupa z dyni hokkaido z imbirem, cytryną i ziarenkami

Coś pysznego i rozgrzewajacego!
Przepis zaczerpienięty z bloga lifemanagerka.pl i podrasowany według mojego gustu i smaku. Nie podałam dokładnych proporcji, gdyż w przypadku tej zupy ilość to kwestia smak, gustu - a ten, jak wiemy, każdy ma inny :)
Polecam! 

Składniki:
Średniej wielkości dynia hokkaido
kawałek świeżego imbiru
sok z cytryny (ilość opcjonalna)
połówka czerwonej cebuli
ponad 1.5 litra bulionu warzywnego
olej rzepakowy/roślinny
jogurt naturalny
oliwa z oliwek
sól
pieprz

Sposób wykonania
1. Obierz dynię i pokrój na spore kawałki
2. Obierz imbir i pokrój na cieniutkie paseczki
3. W garnku rozgrzej 4 łyżki oleju - dorzuć pokrojony imbir i podsmażaj, aż będzie złocisty i miękki
4. Do imbiru dodaj posiekaną czerwoną cebule. Podsmaż delikatnie
5. Następnie dorzuć pokrojoną w kostke dynię.
6. Do garnka wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu, aż dynia zmięknie (ok. 15 minut)
7. Zupę zestaw z ognia - dodaj jogurt naturalny, sól, pieprz, sok z cytryny - ilość wedle uznania :)
8. Zblenduj zupę i posyp mixem uprażonych pestek dynii, słonecznika i sezamu.





Komentarze