ekspresowa kuchnia letnia - pieczony łosoś z brukselką i puree z dyni piżmowej (butternut squash)
Szybko, lekko i bez zbędnych komentarzy
Pieczony łosoś z brukselka i puree z dyni piżmowej
Łosoś (ja tym razem użyłam mrożonego - wygodnie - pokrojone porcje)
Mrożona brukselka
Dynia piżmowa (butternut squash)
Masło/olej lub oliwa, przyprawy, pestki, np.słonecznik, dyni, cytryna
Z kawałków folii aluminiowej robimy "torebki" (tak, aby przyprawy, woda i tłuszcz nie wylały się -jednakże góra powinna pozostać otwarta), w których umieszczamy mrożoną porcje ryby (każdą oddzielnie). Każdy płat ryby natłuszczamy lekko olejem/ oliwą lub kładziemy małe kawałeczki masła, dodajemy małą łyżeczkę wody, trochę przypraw, np. pieprz ziołowy, sos sojowy, sól, lubczyk, liście laurowe (wedle upodobania). Rybkę skrapiamy sokiem z cytryny i takie paczuszki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na 25- 35 minut (ja trzymam dłużej, bo lubię dobrze wypieczone mięso ryby). Rybę można posypać pestkami słonecznika, dyni lub dorzucić pieczarki, cebulę - wedle uznania.
W tym czasie obieramy dynię piżmową, kroimy na dosyć małe kawałki, tak, aby maksymalnie skrócić czas gotowania i wrzucamy do garnka z gotującą się wodą. Kiedy dynia się już ugotuje, solimy i pieprzymy ją lekko, a następnie rozgniatamy jak puree.
Brukselkę wrzucamy do małej ilości gotującej się wody z odrobiną mleka, soli oraz cukru (3 min), hartujemy zimną wodą.
Gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz