ekspresowa kuchnia letnia - pieczony łosoś z brukselką i puree z dyni piżmowej (butternut squash)

Szybko, lekko i bez zbędnych komentarzy

Pieczony łosoś z  brukselka i puree z dyni piżmowej

Łosoś (ja tym razem użyłam mrożonego - wygodnie - pokrojone porcje)
Mrożona brukselka
Dynia piżmowa (butternut squash)
Masło/olej lub oliwa, przyprawy, pestki, np.słonecznik, dyni, cytryna 


Z kawałków folii aluminiowej robimy "torebki"  (tak, aby przyprawy, woda i tłuszcz nie wylały się -jednakże góra powinna pozostać otwarta), w których umieszczamy mrożoną porcje ryby (każdą oddzielnie). Każdy płat ryby natłuszczamy lekko olejem/ oliwą lub kładziemy małe kawałeczki masła, dodajemy małą łyżeczkę wody, trochę przypraw, np. pieprz ziołowy, sos sojowy, sól, lubczyk, liście laurowe (wedle upodobania). Rybkę skrapiamy sokiem z cytryny i takie paczuszki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na 25- 35 minut (ja trzymam dłużej, bo lubię dobrze wypieczone mięso ryby). Rybę można posypać pestkami słonecznika, dyni lub dorzucić pieczarki, cebulę - wedle uznania.
 W tym czasie obieramy dynię piżmową, kroimy na dosyć małe kawałki, tak, aby maksymalnie skrócić czas gotowania i wrzucamy do garnka z gotującą się wodą. Kiedy dynia się już ugotuje, solimy i pieprzymy  ją lekko, a następnie rozgniatamy jak puree.
Brukselkę wrzucamy do małej ilości gotującej się wody z odrobiną mleka, soli oraz cukru (3 min), hartujemy zimną wodą. 
Gotowe!


Komentarze