letnia kuchnia expresowa - nadziewane grzyby portobello - przystawka idealna!

Nie jestem wielką miłośniczką grzybów, ale przystawka z użyciem tych grzybów jest banalnie prosta, a farszem może być dosłownie wszytko - dlatego zachęcam do eksperymentów i prób. Feta, mozarella, zwykła kiełbasa, czy ser halloumi - wszytko tu pasuje - liczą się proporcje i odpowiednie dobranie składników, aby nie przesadzić i zamieszać za mocno

Grzyby portobello ze świeżymi liśćmi szpinaku

Grzyby portobello
serek Philadelphia (czosnkowy), lub inny gęsty do posmarowania
świeże liście szpinaku /jarmużu/ rukoli lub innych ulubionych zielonych listków
Ja użyłam jakiejś bezmięsnej alternatywy ale mięsożerca w domu, użył kiełbasy (!)
ser zółty o wyraźnym smaku plus/ lub kawałeczki sera pleśniowego


Grzyby myjemy, usuwamy z nich "nóżki" (nóżki można użyć do przyrządzenia farszu, ja z tej opcji nie skorzystałam), osuszamy. Wnętrza grzybów smarujemy delikatnie olejem/oliwą, następnie serkiem Philadelphia - a reszta należy do nas! Pomidory, mozarella, czosnek lub liście szpinaku+mięso i ser, itp. itd. opcji jest mnóstwo!
Nie zapominajmy o przyprawach - ja użyłam pieprzu ziołowego i odrobinę soli.

Nafaszerowane grzyby wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (kładziemy je na papier do pieczenia) zapiekamy !

Komentarze