Expresowa, niewdzięczna, tucząca i sycąca kuchnia na lato!
Wakacje tuż tuż!
Latem chcemy wyjść z domu, opuścić kuchnię i jeść tak jak żyć w tym okresie, smacznie, nieskomplikowanie i szybko.
Moja propozycja na okres wakacji to kuchnia z półproduktów - zdaję sobie sprawę z tego, że nie jest to kuchnia, którą powinno się chwalić, bo przecież nie stałam kilku godzin w kuchni, nie spociłam się jak mysz przygotowując posiłki i nie zabiłam tej ryby, którą przyrządziłam na obiad gołymi rękami (rękoma - obie formy poprawne). Jednakże taka kuchnia istnieje i ...ma się dobrze.
A zatem- domowe fast -foody (i nie tylko ) z półproduktów- to jedzenie, które przyrządzisz szybko. Potrawy, które możesz zabrać ze sobą na wycieczki, w plener, imprezy itp, aby nie wydać później fortuny po kilku piwach na ociekające tłuszczem stare kiełbaski, czy niezbyt dobre łakocie dla dzieci.
Tortilla z kurczakiem i warzywami +tzatzki
lub
Wersja bezmięsna z kotletami Quorn (lub inne bezmięsne gotowe lub przygotowane w domu kotlety, czy placki) - felafel (kotlet z ciecierzycy - idealny do tego typu dań)
Tortilla gotowa- ilość dowolna
Pomidory
Ogórki kwaszone/korniszony/świeże (chociaż nie powinno się łączyć ogórka z pomidorem- można dodawać je oddzielnie w tortillach)
sałata/inne ulubione zielone listki
cebula czerwona/biała
papryka
kurczak podsmażony lub jego wersja bezmięsna
ser do posypania (niekoniecznie)
serek Philadelphia do posmarowania tortilli (niekoniecznie)
Tzatziki
jogurt + przyprawa do tzatzików + ogórek
Placki tortilli przygotowujemy tak jak podane na opakowaniu (!) składamy dwa boki do siebie, później zawijamy do góry dół i w powstała kieszonkę układamy przygotowane składniki - polewamy sosem i gotowe!
Pakujemy w folię aluminiową, kiedy są jeszcze ciepłe i zabieramy ze sobą wszędzie!
Komentarze
Prześlij komentarz