Delicje na płatkach ryżowych z pomarańczą
Delicje na płatkach ryżowych z pomarańczą
Coś na słodko i na szybko lub w sytuacji gdy mamy zbyt wiele otwartych i nieskończonych opakowań płatków ryżowych zalegających w kuchni. Dodatkowa zaleta tego przepisu są proporcje - wszystko jest tu dodawane dosłownie "na oko" i ... zawsze się udaje :)
Ja wykorzystałam czerwone pomarańcze ze względu na ich smak i piękny kolor, ale myślę, że każdy owoc lub gęste musy z przetartych owoców jagodowych sprawdza się tu znakomicie
- Dowolna ilość płatków ryżowych
- Czekolada, którą najbardziej lubisz (Ja użyłam ciemnej)
- Plasterki pomarańczy lub inne owoce (ewentualnie gęsty mus owocowy )
- Odrobina oleju kokosowego, (aby czekolada nie zrobiła się twarda i zachowała piękny, błyszczący połysk )
- *Tahini lub dowolne masło orzechowe (opcjonalnie)
Dodatkowo potrzebujemy: Garnek, naczynie lub pokrywka od żaroodpornego naczynia, szpatułka lub łyżka do mieszania, papier do pieczenia lub talerz na którym położysz i włożysz płatki do lodówki
Zaczynamy
Pokrój pomarańcze na cienkie plastry i połóż na na środku uprzednio przygotowanych wafli ryżowych. Umieść płatki na talerzu lub papierze do pieczenia, który z łatwością przeniesiesz i umieścić w lodówce
*Opcjonalnie - wafle możesz uprzednio posmarować pastą tahini lub dowolnym masłem orzechowym
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z odrobina oleju kokosowego (garnek z wodą, na górę zamiast przykrywki kładziemy np. pokrywkę od naczynia żaroodpornego ). Mieszaj czekoladę delikatnie, nie dopuszczając do jej zagotowania lub nadmiernego nagrzania (możesz zdjąć garnek z ognia kiedy większość czekolady jest w stanie płynnym i mieszając doprowadź do rozpuszczenia reszty)
Polej wcześniej przygotowane płatki ryżowe czekoladą i wstaw do lodówki na ok, godzinę do stężenia czekolady i testuj silną wolę w międzyczasie :)
Jeśli spodoba Ci sie ten pomysl - eksperymentuj! Użyj cynamonu do dodania smaku, różnego rodzaju owoców, czekolad, soli ... i pokaż co wyczarowałeś /-łaś
Komentarze
Prześlij komentarz