Słodkie bułki białkowe z twarogu (do kawy i dla dzieci )
Słodkie bułki białkowe z twarogu (kiedy masz ochotę na coś do kawy i nie tylko: ))
Słodkie buły ze sklepu nie zawsze są tak dobre na jakie wyglądają. Poza tym, są drogie, wysokokaloryczne, przetworzone i nie mają praktycznie żadnych wartości odżywczych
Myslę, że w wersji warzywnej też nieźle by się sprawdziły (por, cebula czosnek, grzyby)
Przepis poniżej na znakomita alternatywa - potrzebujemy tylko kilka składników, które zazwyczaj i tak mamy w domu. Czas nie jest wymówka bo robi się jej w dosłownie kilka minut
Dodatkowo, nie martw się zbytnio precyzyjnym trzymaniem się miar. U mnie precyzja dotyczy tylko i wyłącznie stosunku jaj do twarogu, reszta na wyczucie! Tak czy siak - wyszły wyśmienicie
Potrzebujemy
250g twarogu
2 jaja
50-60g mąki (Ja użyłam mąki orkiszowej)
20g budyniu w proszku bez cukru (do zagęszczenia. Skrobia ziemniaczana też by tu zdała egzamin)
4g proszku do pieczenia
Dowolna ilość erytrytolu lub innego słodzidła
Borówki lub inne owoce jagodowe i nie tylko (prażone jabłka z cynamonem również zdały egzamin )
*opcjonalnie - nasiona chia, mak
Na środku połóż dowolna ilość borówek - leciutko je dociskając, aby zrobić małe wgłębienie na owoce, z których podczas pieczenia wypłyną soki i takie bułki wkładamy do piekarnika
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz