Słodkie bułki białkowe z twarogu (do kawy i dla dzieci )

 Słodkie bułki białkowe z twarogu (kiedy masz ochotę na coś do kawy i nie tylko: ))




Słodkie buły ze sklepu nie zawsze są tak dobre na jakie wyglądają. Poza tym, są drogie, wysokokaloryczne, przetworzone i nie mają praktycznie żadnych wartości odżywczych



Myslę, że w wersji warzywnej też nieźle by się sprawdziły (por, cebula czosnek, grzyby)


Przepis poniżej na znakomita alternatywa  - potrzebujemy tylko kilka składników, które zazwyczaj i tak mamy w domu. Czas nie jest wymówka bo robi się jej w dosłownie kilka minut

Dodatkowo, nie martw się zbytnio precyzyjnym trzymaniem się miar. U mnie precyzja dotyczy tylko i wyłącznie stosunku jaj do twarogu, reszta na wyczucie! Tak czy siak -  wyszły wyśmienicie 

Potrzebujemy 

250g twarogu

2 jaja

50-60g mąki (Ja użyłam mąki orkiszowej) 

20g budyniu w proszku bez cukru (do zagęszczenia. Skrobia ziemniaczana też by tu zdała egzamin)

4g proszku do pieczenia

Dowolna ilość erytrytolu lub innego słodzidła

Borówki lub inne owoce jagodowe i nie tylko (prażone jabłka z cynamonem również zdały egzamin )

*opcjonalnie - nasiona chia, mak 


Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wszystkie skladniki dokladnie wymieszaj. Lekko wilgotną ręką nabierz małą ilość ciasta formując z nich kule i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia( Ja zrobilam 5 - 6 bułek z podanej ilości składników).

Na środku połóż dowolna ilość borówek - leciutko je dociskając, aby zrobić małe wgłębienie na owoce, z których podczas pieczenia wypłyną soki i takie bułki wkładamy do piekarnika 




Smacznego 

 





Komentarze