Babeczki z bananami i mleczkiem kokosowym
Szukając mleczka migdałowego, natrafiłam na kokosowe (!) ... i tak powstały babeczki/muffinki z bananami i mleczkiem kokosowym!
Delikatne - dzięki bananom są "mokre" w środku, miękkie, sprężyste i bardzo dobre. Można posypać wiórkami kokosowymi, ponieważ aromat kokosu z mleczka jest mało wyczuwalny.
Babeczki/muffinki z bananem i mleczkiem kokosowym
(11 sztuk)
1.5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
troszkę mniej niż pół szklanki cukru
1/4 szklanki stopionego masła (ok. 50 g.)
3 jajka
1/4 szklanki mleczka kokosowego (ja dałam pół szklanki)
4-5 bananów, w plasterkach lub pokrojonych w cząstki
troszkę miodu
troszkę miodu
1. W dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, cukier)
2. W innym naczyniu wymieszaj ze sobą wszystkie "płynne" składniki (stopione masło, jajka, mleczko kokosowe, miód).
3. Do miski z suchymi składnikami dodaj pokrojone w plasterki lub pocięte w cząstki banany, wymieszaj, a następnie dodaj składniki "płynne". Wymieszaj delikatnie. Wszystkie składniki muszą się połączyć ze sobą.
4. Masą napełnij formy do babeczek
5. Piecz w rozgrzanym do 180 stopniu piekarniku przez ok.30 minut
Doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno
jaki cudny muffinkowy nosek :) i te kolorowe dziurki :D ja dodaję zawsze jeszcze troszkę sody, a połączenia kokos banan nie próbowałam. zapowiada się smakowicie :)
OdpowiedzUsuń