Nadziewana papryka - łatwe i efektowne
Te proste, ale pięknie wyglądające danie zna chyba każdy. Nadzieniem może być dosłownie wszytko, ryż, kuskus, kasza + warzywa. Naprawdę nie sposób tego spieprzyć!
Oto składniki na faszerowane papryki z kurczakiem
Papryki
torebka ugotowanego ryżu/ lub kuskus czy inna kasza
czerwona cebulka
cukinia
szpinak z czosnkiem oraz jajkiem (pozostałość z innego dania)
podsmażony w kostkę kurczak
przyprawy - wedle uznania
sos pomidorowy
- Podsmaż cukinię i cebulkę
- W sporym naczyniu wymieszaj wszystkie składniki - ryż, podsmażoną cebulkę z cukinią, ja dodałam także szpinak. Na końcu dodaj kurczaka i dopraw do smaku. Wymieszaj dokładnie.
- Odkrój górę papryk. Każdą leciutko natrzyj w środku oliwą lub olejem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym lub w innym nadającym się do piekarnika - ważny, aby dobrać naczynie, które utrzyma te papryki ciasno koło siebie, aby nie rozwaliły się w trakcie zapiekania.
- Nadziej papryki farszem, przykryj odcięta górą. Góre papryk pokrop lekko oliwa/olejem. Zapiekaj w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ( aż góra lekko zbrązowieje). Do naczynia z paprykami można dolać trochę bulionu czy wody z przyprawami - woda odparuje, a papryki będą miękkie.
Pozostały farsz (jeśli oczywiście nie zużyjesz wszystkiego) podgrzej lekko i ułóż obok papryk - obiad gotowy!
Komentarze
Prześlij komentarz