Chipsy z pasternaka lub pietruszki

Pasternak (parsnip) to warzywo, które wciskają nam w sklepach jako pietruszka! Obydwa są niemalże identyczne, ale ...do rzeczy.  Chipsy z pasternaka czy pietruszki to doskonała alternatywa dla chipsów kupnych. Plasterki muszą być pokrojone naprawę cienko, żeby były chrupiące. Jednakże pokrojone w cienkie czy grubsze plastry, a nawet w słupki są wyśmienite!!!! Dla mnie najlepsze są te zbyt mocno spieczone.

Pasternak/pietruszka (ilość dowolna)

oliwa z oliwek bądź olej

sól morska

  • Pasternak/pietruszkę kroimy w super cienkie plasterki lub słupki
  • Wrzucamy do miski i mieszamy dokładnie w oliwie czy oleju

Pokrojone warzywo układamy (1 warstwa - nie nakładaj plasterków na siebie) na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wrzucamy na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. 
gotowe posypujemy solą morską i wcinamy!


Komentarze

  1. haha pamiętam z UK te podejścia do sałatki warzywnej, z parsnipem zamiast pietruchy :) miły, choć słodkawy, zbyt słodkawy nawet.... pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz