Chipsy z pasternaka lub pietruszki
Pasternak (parsnip) to warzywo, które wciskają nam w sklepach jako pietruszka! Obydwa są niemalże identyczne, ale ...do rzeczy. Chipsy z pasternaka czy pietruszki to doskonała alternatywa dla chipsów kupnych. Plasterki muszą być pokrojone naprawę cienko, żeby były chrupiące. Jednakże pokrojone w cienkie czy grubsze plastry, a nawet w słupki są wyśmienite!!!! Dla mnie najlepsze są te zbyt mocno spieczone.
Pasternak/pietruszka (ilość dowolna)
oliwa z oliwek bądź olej
sól morska
- Pasternak/pietruszkę kroimy w super cienkie plasterki lub słupki
- Wrzucamy do miski i mieszamy dokładnie w oliwie czy oleju
Pokrojone warzywo układamy (1 warstwa - nie nakładaj plasterków na siebie) na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wrzucamy na kilka minut do rozgrzanego piekarnika.
gotowe posypujemy solą morską i wcinamy!
haha pamiętam z UK te podejścia do sałatki warzywnej, z parsnipem zamiast pietruchy :) miły, choć słodkawy, zbyt słodkawy nawet.... pozdrawiam
OdpowiedzUsuń