Zupa z chorizo i jarmużem- pożywna, ciepła i wzmacniającaa
Jarmuż (KALE) to super warzywo! Kopalnia witaminy C- wzmacnia odporność organizmu. Do tego czosnek, cebula, oliwa, ziemniaki i hiszpańska kiełbaska chorizo... .
Ja nie jem mięsa, ale przygotowałam tę zupę w deszczowy , zimny dzień i mięsożerna część mojej rodziny była wniebowzięta.
Zupa z jarmużem i chorizo
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
2 duże cebule, drobno pokrojona (ja użyłam czerwonej i białej)
4 rozgniecione ząbki czosnku (mogą być przeciśnięte przez praskę)
2-3 pokrojone w grubsze plastry kiełbaski chorizo
3-4 duże ziemniaki (ilość ziemniaków równa się gęstość zupy)
1 i 1/2 l. bulionu drobiowego lub warzywnego
200 g. jarmużu posiekanego (a raczej porozrywane liście bez twardych końcówek i łodyżek)
Przybory:
Dosyć duży garnek (ja robiłam zupę z 3 ziemniaków i 1 litra bulionu i w zupełności wystarczył garnek średniej wielkości )
Ja nie jem mięsa, ale przygotowałam tę zupę w deszczowy , zimny dzień i mięsożerna część mojej rodziny była wniebowzięta.
Zupa z jarmużem i chorizo
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
2 duże cebule, drobno pokrojona (ja użyłam czerwonej i białej)
4 rozgniecione ząbki czosnku (mogą być przeciśnięte przez praskę)
2-3 pokrojone w grubsze plastry kiełbaski chorizo
3-4 duże ziemniaki (ilość ziemniaków równa się gęstość zupy)
1 i 1/2 l. bulionu drobiowego lub warzywnego
200 g. jarmużu posiekanego (a raczej porozrywane liście bez twardych końcówek i łodyżek)
Przybory:
Dosyć duży garnek (ja robiłam zupę z 3 ziemniaków i 1 litra bulionu i w zupełności wystarczył garnek średniej wielkości )
- W garnku pogrzej 2 łyżki oliwy z oliwek
- Dodaj rozgnieciony czosnek, posiekaną drobno cebulę i pokrojone w plasterki chorizo. Mieszając, podsmażaj przez 5 minut, aż składniki zmiękną.
- Następnie dodaj ziemniaki pokrojone w niewielkie kawałki (żeby skrócić czas ich gotowania), wymieszaj dokładnie i gotuj wszystko przez kilka minut.
- Dolej bulion (ja do przygotowania bulionu użyłam 2 kostek warzywnych Knorr-a), zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj wszystko przez 10 min, lub do momentu gdy ziemniaki staną się miękkie, tak,aby z łatwością można było je rozgnieść widelcem.
- Zdejmij na chwilę zupę z ogni i łyżką wyjmij miękkie ziemniaki. Na talerzu rozgnieć je widelcem i dodaj do z powrotem do zupy. Postaw zupę na gazie, wymieszaj i doprowadź powoli do wrzenia. Wtedy dodaj jarmuż i gotuj przez 5 minut, aż ten zmięknie.
- Podawaj natychmiast, okrasz zupę oliwą
Komentarze
Prześlij komentarz