Muffinki szpinakowe z fetą
Muffinki nie muszą być słodkie, czy też obsypane otrębami....słony smak muffinek zaskakuje i zachęca do dalszych eksperymentów! Nie bójcie się przyprawić porządnie szpinaku- czosnek i pieprz wskazany, a feta najlepsza ta naprawdę słona!
Kluczem do udanych muffinków jest:
Zasada 1 : Suche składniki, typu mąka, proszek do pieczenie itp. łączymy razem w oddzielnej misce, a "mokre" składniki typu jajka, oliwa, mleko itp. łączymy ze sobą w również w oddzielnym naczyniu, czyli dwa osobne naczynia - suche z suchymi a mokre z mokrymi!
Zasada 2 : Kiedy już wszytko dobrze wymieszamy w oddzielnych miskach, wtedy składniki mokre przelewamy do naczynia ze składnikami suchymi i łączymy ze sobą, delikatnie- nie należy ich mieszać zbyt długo, akurat ciasto na muffinki ma to do siebie, że muszą być wymieszane ze sobą NIEDOKŁADNIE! It tyle...baza jest podobna we wszystkich przepisach, a my możemy eksperymentować ze składnikami.
Moje muffinki najlepiej smakowały posmarowane serkiem, np. Philadelphia + pomidory
Muffinki szpinakowe z serem feta
200 g. szpinaku (ja użyłam świeżych liści szpinaku)
180 g. sera feta
250 g. mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 jajko, roztrzepane
80 ml oliwy (ja użyłam oleju)
300 ml mleka
- Pokrój ser feta w małe kawałeczki
- Szpinak podduś troszkę na patelni z odrobiną masła, sporą ilością czosnku i przypraw, które lubisz
- Przygotuj dwie spore miski - w jednej misce wymieszaj ze sobą dobrze składniki sypkie, czyli mąka, proszek do pieczenia, sól. W drugiej misce wymieszaj ze sobą dokładnie pozostałe składniki, czyli szpinak, jajka, oliwę lub lej oraz mleko.
- Mokre składniki dodaj do miski z wymieszaną dobrze mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj pokrojoną w kostkę fetę. Wymieszaj wszytko delikatnie, w miarę szybko i niezbyt dokładnie.
- Powstałą masą napełniaj formy do muffinek.
- Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut
dawno mnie nie było, przedślubne przygotowania mnie pochłonęły :) takie wytrane muffiny to dopiero jest coś! super! :)
OdpowiedzUsuńWitam! Tak, wytrawne muffiny jak najbardziej. Spróbuj te z pieczarkami - niebo!!!!
Usuń