Steki z polędwiczek wieprzowych w miodzie i czosnku
Steki z z polędwiczek wieprzowych w miodzie i czosnku na "poduszce" ze świeżego szpinaku
Steki bez kości- ilość dowolna
czosnek
miód
sos sojowy
Steki pozbaw otoczki tłuszczu, usuń wszytko co nie jest czystym mięsem.
Przygotuj marynatę - w tym celu rozgnieć główkę czosnku (można ewentualnie przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić), dodaj miód i sos sojowy ( ja na 6 steków dałam pełną łyżkę stołowa miodu i "szczodrą" ilość sosu sojowego), wymieszaj wszytko dokładnie i w odpowiednim naczyniu ułóż steki i zalej je przygotowaną marynatą.
Zostaw mięso na kilka godzin, całą noc lub kilka minut w marynacie, aby nabrało smaku - smaż na średnim ogniu (nie chcesz ich spalić!) z obu stron, podlewając delikatnie marynatą.
Tak przygotowane steki są odpowiednie na patelnię czy grilla.
Gotowe steki ułóż na "poduszce" utworzonej np. ze świeżych liści szpinaku !
Enjoy!
Komentarze
Prześlij komentarz