Wielkanoc...

Święta Wielkanocne to zapowiedź kolorów, różnorodnych smaków, zapachów.
To czas nowalijek.
Czas radości i ... czas celebrowania życia!
 Mój stół Świąteczny to połączenie 3 składników:


Warzywa + Ryba+ Jajka
Pasztet z cukinii

Jajka nadziewane pastą z tuńczyka, szczypiorkiem i natka pietruszki

       

Oto przepisy:

Pasztet z cukinii
2 i pół startych na tarce o grubych oczkach cukinii (ok. 3 szklanek)
1 starta na tarce o grubych oczkach marchew
1 bardzo drobno posiekana cebulę białą, lub pół czerwonej pół białej
1/2 szklanki oleju
1 i 1/2 szklanki bułki tartej
200 gram startego sera żółtego- najlepiej ser o wyrazistym smaku i aromacie
pęczek natki pietruszki drobno posiekany
3-4 jajka (jeśli są bardzo małe można użyć 4, ale 3 powinny wystarczyć -zawsze używaj jaj z "wolnego wybiegu" "1" lub ekologiczne "0")
sól
pieprz
sos sojowy
pestki dyni, słonecznika ;  inne ziarna, pestki - wedle uznania

Potrzebne przybory:
Duże naczynie; miska do mieszania ze sobą składników,
tarka o dużych oczkach
foremka mała lub średnia aluminiowa / silikonowa

Sposób przygotowania:
  •     W dużej misce wymieszać ze sobą startą cukinię, marchew, posiekaną cebulę. Dodać olej, natkę, ser żółty oraz bułkę tartą.
  •     Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie  pianę i żółtka dodać do masy. Doprawić do smaku, dodać pestek, ziaren.
  •     Gotową masę przełożyć do foremki aluminiowej, silikonowej ( ja używałam formy silikonowej - mała , standardowa foremka do pieczenia chleba). Masy wystarczy na dwie naprawdę małe foremki, albo jedna średnia.
  •     Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez godzinę.
  •     Pozostawić w foremce, aż do całkowitego ostygnięcia (ja zostawiłam pasztet w foremce na całą noc).

Masa pęcznieje troszkę podczas pieczenia, a ja  - robiąc ten pasztet po raz pierwszy, wypełniłam silikonową foremkę aż po brzegi, zniekształcając przy tym jej pierwotny kształt - dlatego piekłam swój pasztet lekko ponad godzinę, aż do zarumienienia się góry, ale rano (po całonocnym odpoczynku w foremce) pasztet był gotowy do pokrojenia i jest pyszny na kanapki, bo wyszedł lekko wilgotny i łatwo się go rozsmarowuje na pieczywie.
 Oczywiście, im mniej masy w foremce - tym lepiej i bez problemu się upiecze.  Chociaż jak dowiodłam, nawet wypełniona po brzegi foremka odda pyszną strawę!


Jajka nadziewane pastą z tuńczyka, szczypiorku i natką pietruszki 
  • kilka jajek (ugotowanych na twardo)
  • puszka tuńczyka w oleju (nadmiar oleju odlać po otwarciu puszki)
  • natka pietruszki posiekana (ilość dowolna - zależna od indywidualnych upodobań)
  • posiekany szczypiorek (ilość dowolna zależna od indywidualnych upodobań)
  • majonez
  • sól
  • pieprz

Potrzebne przybory:
miska lub naczynie do mieszania składników ...i tyle!

  •     Ugotowane jajka przekroić na połowę. Z każdej połówki wyjąć żółtka.
  •     Żółtka wymieszać na gładką masę w misce wraz z tuńczykiem (rozdrobnić widelcem), szczypiorkiem, natką. Dodać przyprawy oraz majonez. Majonez dodawać stopniowo, zaczynając od jednej płaskiej łyżki , aby nie przesadzić, wymieszać dokładnie, spróbować. Musimy uzyskać gładką masę, którą można formułować w palcach. Gotową masą wypełniamy jajka i gotowe!

Komentarze