Zielona zupa z pora i kalafiora!

To jest moja wersja zupy rodem z Belgii (http://www.palcelizac.pl/przepis/462/zupa_porowa_z_ziemniakami/). 
Ponieważ zupa sama w sobie jest tania i prosta -  może stanowić doskonałą bazę do wzbogacenia jej o kilka innych produktów komponujących się z porem.  Ja dodałam do niej jeszcze kalafior, zielony groszek i jarmuż. Jest gęsta i aromatyczna.... naprawdę warto wypróbować!


Zielona zupa z pora i kalafiora

2 duże pory (jasnozielona i biała część warzywa)
kilka ziemniaków (wedle uznania)
2 łyżki masła
pół kalafiora
troszkę groszku zielonego
garść jarmużu (opcjonalnie)
1 litr (opcjonalnie- można dodać więcej, tak aby zupa była gęsta)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa lub inne przyprawy komponujące się zupą
 śmietana 18% 

  1. W garnku rozgrzać masło i wrzucić pokrojone w cienkie plasterki pory. Dusić ok.15 minut na małym ogniu- pory nie powinny zbrązowieć, aby temu zapobiec- można je podlewać niewielka ilością wody. 
  2. Następnie dodać bulion, a zaraz po tym pokrojone w kostki ziemniaki, kalafior i groszek. Gotować.
  3. Kiedy zupa będzie gotowa, zdjąć z ognia i dodać jarmuż, podgotować zupę jeszcze kilka minut, aż jarmuż zmięknie.
  4. Zdjąć z ognia, doprawić śmietaną, przyprawić


 

Komentarze