Domowa pizza z jarmużem! Ciasto, które zawsze się udaje!

 Domowa pizza z jarmużem. 

Z jarmużem (KALE), czy bez ten przepis na ciasto jest wyśmienity (znaleziony dawno temu na www.czarnaoliwka.pl - zawsze wychodzi, a dobór odpowiednich składników na farsz, skutecznie odrzuci od kupnych wersji pizzy.

Ciasto:
szczypta soli
jajko
4 łyżki stołowe oliwy z oliwek bądź oleju roślinnego
3 dag świeżych drożdży
pół szklanki ciepłej wody
mąka- tyle, ile potrzebujesz do zrobienia ciasta !

Do głębokiej misy wsyp szczyptę soli i dodaj jajko. Wymieszaj dokładnie
Dodaj olej - wymieszaj
Drożdże rozpuść w pół szklanki ciepłej wody - dodaj do reszty
Dosypuj po trochę mąki i wyrabiaj ciasto, tak aby było elastyczne i nie lepiło się do rąk

Z ciasta możesz zrobić jedna dużą "blachę" pizzy, dwie spore okrągłe lub kilka małych

Farsz nr.1 
Jarmuż i reszta ...
Ułożone na blaszce ciasto posmaruj 100% przecierem z pomidorów, lub ketchupem, posyp bazylią,oregano, pieprzem, solą  lub mieszanką przypraw do pizzy
i dodaj:
  • czerwoną cebulę
  • pomidory świeże
  •  pieczarki podsmażone uprzednio na maśle (same w sobie- pycha!)
  • kukurydzę z puszki
  • małe różyczki surowego brokułu
  • jarmuż
  • pokrojony w plastry ogórek konserwowy
  • mozarella/ser/feta/ser pleśniowy - oddzielnie lub razem
Do nagrzanego piekarnika 180 stopni, aż ser się rozpuści a spód lekko zbrązowieje.

Oczywiście farsz, to sprawa indywidualna, a pizza to "śmieciucha: , która przyjmie wszytko i będzie smakowała - moim zdaniem jednak, najlepsza ze świeżymi warzywami i to jak największą ich ilością!


Farsz 2
 Salami i cukinia
 Pizzę przygotowujemy jak powyżej, z tą różnicą, iż salami i cukinia pokrojona w cienkie plastry odgrywają tu główną rolę- do tego troszkę sera pleśniowy pomieszanego z tych powszechnie używanym.


Komentarze

  1. Na krótko przed wyjęciem pizzy z piekarnika, skrop ją małą ilością oliwy z oliwek

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz