Muffinki szpinakowe z fetą

Muffinki nie muszą być słodkie, czy też obsypane otrębami....słony smak muffinek zaskakuje i zachęca do dalszych eksperymentów! Nie bójcie się przyprawić porządnie szpinaku- czosnek i pieprz wskazany, a feta najlepsza ta naprawdę słona!

Kluczem do udanych muffinków jest:  

Zasada 1 : Suche składniki, typu mąka, proszek do pieczenie itp. łączymy razem w oddzielnej misce, a "mokre" składniki typu jajka, oliwa, mleko itp. łączymy ze sobą w również w  oddzielnym naczyniu, czyli dwa osobne naczynia - suche z suchymi a mokre z mokrymi!  

Zasada 2 : Kiedy już wszytko dobrze wymieszamy w oddzielnych miskach, wtedy składniki mokre przelewamy do naczynia ze składnikami suchymi i łączymy ze sobą, delikatnie- nie należy ich mieszać zbyt długo, akurat ciasto na muffinki ma to do siebie, że muszą być wymieszane ze sobą NIEDOKŁADNIE!  It tyle...baza jest podobna we wszystkich przepisach, a my możemy eksperymentować ze składnikami.

Moje muffinki najlepiej smakowały posmarowane serkiem, np. Philadelphia + pomidory 




Muffinki szpinakowe z serem feta

200 g. szpinaku (ja użyłam świeżych liści szpinaku)
180 g. sera feta
250 g. mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 jajko, roztrzepane
80 ml oliwy (ja użyłam oleju)
300 ml mleka

  • Pokrój ser feta w małe kawałeczki
  • Szpinak podduś troszkę na patelni z odrobiną masła, sporą ilością czosnku i przypraw, które lubisz
  • Przygotuj dwie spore miski - w jednej misce wymieszaj ze sobą dobrze składniki sypkie, czyli mąka, proszek do pieczenia, sól. W drugiej misce wymieszaj ze sobą dokładnie pozostałe składniki, czyli szpinak, jajka, oliwę lub lej oraz mleko. 
  • Mokre składniki dodaj do miski z wymieszaną dobrze mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj pokrojoną w kostkę fetę. Wymieszaj wszytko delikatnie, w miarę szybko i niezbyt dokładnie. 
  • Powstałą masą napełniaj formy do muffinek.
  • Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut



Komentarze

  1. dawno mnie nie było, przedślubne przygotowania mnie pochłonęły :) takie wytrane muffiny to dopiero jest coś! super! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Tak, wytrawne muffiny jak najbardziej. Spróbuj te z pieczarkami - niebo!!!!

      Usuń

Prześlij komentarz